Börja med pistolskytte

Pistolskytte är en sport som inte bara erbjuder spänning och utmaning, utan också utvecklar koncentration, precision och tålamod. För många är det ett sätt att koppla av och fokusera, där varje skott kräver total närvaro och kontroll.

En lite annorlunda fältskjutning arrangerad i Valle PSF

Pistolskytte och föreningsliv i VPSF

Valle PSF ordnar träningar och tävlingar i Pistolskytte under sommarhalvåret. Vanligen börjar vår programlagda verksamhet i april och pågår till oktober.

Som medlem i en vår förening förväntas du som inte bara betala din årsavgift, utan ställa upp på fixardagar, städdagar, skötsel av vår anläggning och som funktionär på tävlingar. Genom att vi tillsammans tillför ideella krafter och hjälper till när vi kan, växer vi och stärks tillsammans.

När du har blivit varm i kläderna förväntas du ordna/anlägga en tävling för föreningens medlemmar – vi turas om över året med detta och du kommer att få hjälp för att lära dig även detta hantverk.

Du kan alltid förvänta dig stöd av föreningen för att lära dig det du behöver för att bli en bättre skytt, fylla fordringar och lära dig om banbygge och funktionärskap. Din utvecklingsresa beror mycket på dig själv – du måste vara aktiv och närvarande för att utvecklas!

Hur börjar man med pistolskytte?

1. Kontakta oss och bli medlem

Om du är intresserad av att börja skjuta pistol, kontaktar du föreningen via formuläret nedan.

Du är välkommen att besöka oss för en introduktion/information och när det finns plats i introduktionsgruppen ansöker du om medlemskap.

Medlemskapet ger dig tillgång till vår anläggning samt våra träningar och klubbtävlingar. Du får också en gemenskap med likasinnade som du kan dela ditt intresse med.

Utöver medlemsavgiften tar föreningen ut en avgift om 500 kr för introduktionen. Avgiften inkluderar studiematerial, provtillfälle för pistolskyttekortet, föreningsmärke.

2. Träna regelbundet

Nästan ingen är bra på något första gången. Detsamma gäller för pistolskytte. För att du ska bli bättre och utvecklas krävs att du deltar aktivt i föreningens tränings- och tävlingsaktiviteter. Regelbunden träning är nyckeln till att bli en skicklig skytt och klara av de krav som ställs på dig för att du ska få en egen vapenlicens.

Innan du har din egen licens, kan du låna pistol av föreningen när vi anordnar träning och tävling.

3. Pistolskyttekortet och din teoretiska utbildning

Pistolskytte kräver naturligt en lugn och säker skytt – det blir man genom träning och utbildning. Klubben kommer att hjälpa dig med den teorikurs som behövs för att du ska uppfylla kraven för Pistolskyttekortet, ”Grönt kort”. Det gröna kortet är ett krav för att du ska få tävla, samt söka licens för eget vapen.

4. Ansökan om licens – ditt första egna vapen

När du varit medlem i föreningen i minst 6 månader, tagit det gröna kortet och uppfyller de övriga krav som ställs, kan du söka en licens för ett eget sportskyttevapen.

Du kommer att behöva uppvisa aktivt deltagande i våra aktiviteter samt visa att du uppfyller de fordringar som ställs på dig av förbundet – dessa innefattar skjutskicklighet, något du bara kommer att uppnå om du aktivt tränar med oss.

Det är polismyndigheten som hanterar din licensansökan, inte skytteföreningen.

OK hur funkar det här med licens då?

För att kunna ansöka om licens och få skaffa dig ett eget tävlingsvapen, måste du uppfylla vissa krav, dels av föreningen, dels av förbundet och dels av Polisen.

Polismyndigheten sköter din licensansökan, inte föreningen.
  1. Ålder och hälsa: Du måste vara minst 18 år gammal och inte ha några allvarliga psykiska hälsoproblem.
  2. Medlemskap: Du måste vara aktiv och fullbetalande medlem i en skytteförening, ansluten till förbundet Svenska Pistolskytteförbundet, och ha varit medlem i minst 6 månader.
  3. Aktivitet: Du måste ha aktivt deltagit i flera tävlingar och träningar de senaste 6 månaderna.
  4. Utbildning: Du måste ha genomgått och klarat utbildningen för Pistolskyttekortet – utbildningen innefattar ett skriftligt teoretiskt prov. VPSF anordnar dessa utbildningar.
  5. Färdighet: Du måste ha klarat ett särskilt skjutprov som bevisar din skjutskicklighet i enlighet med förbundets riktlinjer. Det här kräver oftast att du är aktiv och tränar regelbundet.
  6. Intyg: Du måste ansöka om och få beviljat efter prövning ett intyg från föreningen om din aktivitet och lämplighet som skytt.
  7. Ansökan: När du uppfyllt kraven ovan, kan du ansöka hos Polisen att få en licens.
  8. Besked: Nu måste du vänta på besked från Polisen, detta kan ta upp till flera månader. Polisen kommer inte att bevilja din ansökan om de finner dig olämplig, t.ex. för att du är dömd för olika typer av brottslighet eller på annat sätt i myndighetens ögon bedöms olämplig. Föreningen kan inte påverkar några av besluten.
  9. Godkänd: Om Polisen godkänner din ansökan, kan du nu köpa ett vapen i kaliber .22LR (grupp C) vilket är den vanligaste sportskytteformen.

Fram till det att du fått möjlighet att köpa ditt eget vapen, kan du låna vapen av föreningen under våra programlagda träningar. Detta är kostnadsfritt förutom pris för ammunition.

Efter att du i 6 månader haft ett eget vapen i grupp C, kan du söka på nästa vapen som kan vara ett grovvapen i grupp A, B eller R.

5. Delta i tävlingar

Bild på skyttar i särskjutningen grupp C
På tävlingar i landet utvecklar du din förmåga, prövar dina kunskaper och kanske träffar du nya vänner!

Nu har du kommit så långt att du har ditt eget första vapen och har varit medlem i föreningen vanligen i ungefär 1 år. Nu börjar den riktiga personliga utvecklingen där du kan pröva dina färdigheter i tävlingar i andra klubbar runt om i landet.

Belöningen man känner när man placerat sig på en resultatlista på en tävling och kanske rent av bli belönad med pris för sin insats, är något väldigt speciellt. När du väl börjar är det svårt att sluta!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.